Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Alcohol denat to rozpuszczalnik. Substancja przeciwdrobnoustrojowa, uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania i stosowania produktu, może wspomagać zastosowany w produkcie układ konserwujący. Środek przeciwpieniący. Zmniejsza lepkość produktu kosmetycznego.

Działanie kosmetyczne

Alcohol denat w kosmetykach ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w produkcie, reguluje mikroflorę naskórka. Wywołuje uczucie ściągania lub mrowienia skóry, często stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej. Promotor przenikania, przez odtłuszczenie skóry ułatwia wnikanie innych składników w głębsze warstwy skóry.

Bezpieczeństwo Alcohol denat

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach bez ograniczonego stężenia. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo alkoholu denaturowanego zostało ocenione w 2008 roku. Stwierdzono, że alkohol denaturowany benzoesanem denatonium, ftalanem dietylu, alkoholem tert-butylowym lub metylowym jest bezpieczny w stosowaniu w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Alcohol denat. określany jako etanol skażony, co oznacza dodawanie do etanolu skażalnika – substancji smakowej, zapachowej lub barwiącej o odrażającym smaku i zapachu w celu odrzucenia od spożycia. Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) etanol jest zaklasyfikowana jako wysoce łatwopalna ciecz (H225). Etanol i powszechnie używane skażalniki są bezpieczne przy zastosowaniu na skórę.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Alcohol denat

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Alcohol denat

Substancja pochodzenia syntetycznego lub roślinnego

Źródła danych

Ciekawostki

W przypadku produktów zawierających denaturowany etanol istnieją dwa rozwiązania do etykietowania składników: ,,Alcohol Denat.” lub ,,Alcohol” dla etanolu oraz konkretnej nazwy INCI dla substancji skażającej (skażalnika).

Gelidium Cartilagineum Extract

Zobacz