Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii (wpływa na konsystencję) – zagęszcza kosmetyk w odpowiednim pH i w obecności jonów metali wielowartościowych. Przy pH>4 zagęszcza roztwory wodne, a przy pH>10 następuje rozpad i rozrzedzenie kosmetyku. W niskim stężeniu jonów metali wielowartościowych powstaje żel, a w wysokim stężeniu wytrąca się osad. Ponadto stabilizuje emulsje (np. kremy, balsamy), chroni przed rozpadem, przedłuża trwałość kosmetyków. Ponadto substancja stosowana jest jako lepiszcze – wiąże składniki kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Ma działanie filmotwórcze, okluzyjne – hamuje odparowywanie wody ze skóry i włosów dzięki czemu poprawia nawilżenie. Często stosowany jako składnik masek algowych w gabinetach kosmetycznych

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Algin jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych i nie podlega żadnym ograniczeniom stosowania. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że Algin jest bezpieczny do stosowania w preparatach kosmetycznych. Eksperci potwierdzili brak potencjału drażniącego i uczulającego tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, naturalne ( Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta.)

Źródła danych

Ciekawostki

„Brązowe algi” to pospolita nazwa wodorostów z klasy Phaeophyta, które mają dużo pigmentów ksantofilowych i są znanym źródłem alginianu. Opatrunki alginianowe są stosowane w leczeniu wysiękowych ran

Drometrizole Trisiloxane

Zobacz