Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

W wyniku polimeryzacji związków glinu w roztworze wodnym pod wpływem fizjologicznego pH wytwarza się lepki żel, który uszczelnia ujścia gruczołów potowych. Zmniejsza wydzielanie potu w miejscu aplikacji oraz ogranicza powstawanie nieprzyjemnego zapachu, posiada działanie ściągające. Działanie ustaje na skutek mycia lub złuszczenia warstwy rogowej naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Pomimo powszechnej opinii o rakotwórczości związków glinu w kosmetykach, badania przeprowadzone przez wiele komisji ekspertów nie wykazały rakotwórczego potencjału składnika, ocenia się że penetracja glinu przez skórę jest bardzo niska ale nie zaleca się stosowania kosmetyków z glinem na skórę podrażnioną lub uszkodzoną. SCCS (ScientificCommittee on Consumer Safety) zaleca aby stężenie aluminium w wyrobach kosmetycznych nie przekraczało 6,25% przypadku dezodorantów i antyperspirantów innych niż w sprayu, 10,60% w dezodorantach w sprayu i antyperspirantach w sprayu 2,65% w pastach do zębów i 0,77% w szminkach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Olea Europaea Fruit Oil

Zobacz