Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Regulator pH

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Aminometylopropanol jest zaliczany do monoalkanoloamin. Maksymalne zawartość amin drugorzędowych w gotowym preparacie wynosi 0,5%. Aminometylopropanol nie może być stosowany w produktach z układami nitrozującymi. Składniki te są dozwolone do stosowania w kosmetykach, jeśli mają czystość 99%, maksymalna zawartość nitrozoaminy 50 mikrg/kg. (zał. III, pozycja 61).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja powoduje poważne podrażnienia oczu i skóry (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H319 oraz H315). Substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Jest szkodliwy dla organizmów wodnych (klasyfikacja H412).

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Aminometylopropanol stosuje się jako składnik kremów i balsamów, sprayów do włosów, zestawów do fal, farb i barwników do włosów, produktów do oczu oraz innych produktów do pielęgnacji włosów i skóry.

Palmitic Acid

Zobacz