Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja stosowana w kosmetykach jako modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego zwiększając jego lepkość. Działa również jako substancja wiążąca – lepiszcze, zapewniająca spójność różnych składników produktu.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, emolient. Po aplikacji na skórę, tworzy ochronną warstwę, zabezpieczającą przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Pośrednio nawilża skórę, poprzez ograniczenie TEWL oraz działa kondycjonująco, zmiękcza i uelastycznia skórę. Wykazuje również działanie antystatyczne, zmniejsza elektryzowanie się włosów i ułatwia ich rozczesywanie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR stwierdził, iż Ammonium Acrylates Copolymer jest składnikiem bezpiecznym w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ascorbyl Glucoside

Zobacz