Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja maskująca, zapachowa. Ze względu na swój aromat, substancja wpływa na walory zapachowe całego kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Aniba Rosaeodora Wood Oil jest olejkiem eterycznym. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne, zapobiega nadmiernej kolonizacji przez bakterie i chroni skórę przed zakażeniami. Działa przeciwzapalnie, koi i łagodzi podrażnienia. Działa tonizująco oraz ściągająco. Substancja kondycjonująca, poprawia wygląd skóry i włosów, zmiękcza i wygładza ich strukturę. Działa stymulująco i antyoksydacyjnie, zwiększa jędrność skóry i chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, opóźniając tym samym wystąpienie pierwszych oznak starzenia się skóry. Olejek zalecany do pielęgnacji zarówno cery trądzikowej, tłustej, podrażnionej, jak i dojrzałej. Olejek eteryczny z drewna Aniba rosaeodora cechuje się wyrazistym zapachem, który działa relaksująco i odprężająco, dlatego często jest stosowany w kosmetykach do kąpieli oraz olejkach lub preparatach do masażu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna stosowana w produktach kosmetycznych. Nie istnieją szczególne ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako Skin Sens w CLP, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Rosa Canina Fruit Extract

Zobacz