Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja antystatyczna, która zapobiega elektryzowaniu się włosów. Surfaktant – substancja powierzchniowo czynna, zmniejszająca napięcie międzyfazowe ułatwiając łączenie się ze sobą składników i powstanie emulsji. Modyfikator reologii – wpływa na lepkość produktu. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi i kationowymi substancjami powierzchniowo czynnymi.

Działanie kosmetyczne

Substancja o właściwościach myjących. Substancja kondycjonująca skórę i włosy. Substancja łagodna dla skóry i błon śluzowych. Łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR w 2012 r. stwierdził, że na podstawie badań na Cocamidopryl betaine można oprzeć konkluzję, że Apricotamidopropyl betaine jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Synthetic Fluorphlogopite

Zobacz