Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Przeciwutleniacz – zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Działanie kosmetyczne

Przeciwutleniacz – spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV. Ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ascorbyl Glucoside jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Glukozyd askorbylu jest otrzymywany w wyniku połączenia kwasu askorbinowego z glukozą. Takie połączenie powoduje, że składnik dłużej zachowuje swój potencjał aktywności biologicznej w skórze niż czysta forma kwasu L-askorbinowego. Wykazuje takie same właściwości jak kwas L-askorbinowy, przy czym dociera głębiej, w efekcie czego działa skuteczniej.

Isotridecyl Stearate

Zobacz