Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik maskujący niepożądany zapach w produkcie.

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów. Działanie kondycjonujące – wygładza włosy, poprawia rozczesywanie, zapobiega ich splątywaniu. Nawilża, uelastycznia skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Aspartic Acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2013 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej kwasu asparaginowego i uznał go za bezpieczny składnik kosmetyczny. Wyniki badań dotyczące produktów zawierających aminokwasy wskazują, że nie są one drażniące ani uczulające dla skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas asparaginowy jest aminokwasem endogennym, tzn organizm posiada zdolności do jego syntezy. Znajduje zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz preparatach mineralnych, jest też składnikiem aspartamu.

Linum Usitatissimum Seed Oil

Zobacz