Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Ekstrakt z łodygi bambusa wykazuje działanie kondycjonujące skórę, działa wygładzająco, ściągająco oraz matująco. Aplikowany na powierzchnię naskórka pochłania nadmiar sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe, będącego pożywką dla bakterii, zmniejszając jednocześnie efekt błyszczenia się skóry. Stosowany jest m.in. w pudrach do twarzy, pomadkach do ust, maskach do twarzy. Dodawany jest również do szamponów i odżywek, przyczynia się do poprawy kondycji zniszczonych włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ekstrakt z bambusa jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Propyl Alcohol

Zobacz