Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki. Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego – zwiększa lepkość.

Działanie kosmetyczne

Ekstrat z bambusa kondycjonuje skórę, zmiękcza i wygładza powierzchnię skóry i włosów. Bambus zawiera wiele substancji czynnych np. flawonoidy, aminokwasy, witaminy. Dzięki zawartości flawonoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające), chroni komórki skóry przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się skóry. Ekstrakt z bambusa zawiera również mikroelementy, takie jak mangan, cynk, krzem, ze względu na dużą zawartość krzemu wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Wspomaga utrzymanie wilgoci w skórze, pośrednio zwiększając jej nawilżenie i jędrność. Ekstrakty pozyskiwane z liści bambusa wykazują działanie antybakteryjne.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ekstrakt z bambusa zwyczajnego jest substancją bezpieczną stosowaną w produktach kosmetycznych. Nie istnieją specjalne ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Trideceth-3

Zobacz