Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik wiążący. Stabilizuje emulsję, zapobiega jej rozwarstwieniu, w efekcie przedłuża trwałość produktu. Wpływa na konsystencję kosmetyku poprzez zwiększanie lepkości.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Natłuszcza, zmiękcza, wygładza i uelastycznia skórę. Ma działanie przeciwwirusowe, dlatego jest wykorzystywany podczas kuracji leczenia opryszczki. Przyspiesza gojenie pęcherzy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Behenyl Alcohol jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review w 1988 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej alkoholu behenylowego i uznał go za bezpieczny składnik kosmetyczny. CIR w 2005 r. w swoim raporcie ponownie ocenił bezpieczeństwo składnika i potwierdził poprzedni wniosek. Składnik nie wykazał działania podrażniającego lub uczulającego skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Alkohol behenylowy jest nasyconym alkoholem tłuszczowym o 22 atomach węgla. Pozyskiwany jest ze źródeł roślinnych (np. kukurydzy), ale może być również wytwarzany syntetycznie. Jest stosowany przede wszystkim w balsamach i kremach, jednak można go również znaleźć w produktach do makijażu i pielęgnacji włosów. Oprócz stosowania w przemyśle kosmetycznym, jest dostępny jako suplement diety i środek przeciwwirusowy.

CI 61570

Zobacz