Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii – wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Ponadto stosowany jako lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach. Substancja perłotwórcza, nadaje kosmetykom jedwabisty wygląd

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Behenyl Isostearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że ocenione estry alkilowe (w tym Behenyl Isostearate) są bezpieczne do stosowania w preparatach kosmetycznych. Panel uznał, że niektóre estry alkilowe mogą jednak zwiększać przenikanie innych składników przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność przy formułowaniu ich ze składnikami, którym brakuje danych dotyczących wchłaniania lub gdy wchłanianie przez skórę budziło jakiekolwiek obawy. Behenyl Isostearate znajduje się na liście składników, które nie są aktualnie używane w kosmetykach. Gdyby był używany w przyszłości, oczekuje się, że będzie on stosowany w kategoriach produktów i w stężeniach porównywalnych z innymi w tej grupie

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce ( Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta.)

Źródła danych

Ficus Carica Fruit Extract

Zobacz