Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii – zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Nadaje zagęszczonym roztworom charakterystyczne uczucie jedwabistości w dotyku. Substancja zmętniająca, zmniejsza przezroczystość kosmetyku. Stosowana również jako lepiszcze, czyli wiąże inne składniki w kosmetykach. Pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni (np. krem) przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Może być także stosowany jako wypełniacz masy kosmetycznej zwiększający jej objętość

Działanie kosmetyczne

Krzemiany są zwykle stosowane jako materiały ścierne, dodawane do produktów w celu usunięcia np. martwego naskórka lub płytki nazębnej w pastach do zębów. Wykazują działanie wygładzające i oczyszczające

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Bentonite jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009: Składnik znajduje się w wykazie barwników dopuszczonych w produktach kosmetycznych (załącznik IV do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). W przypadku stosowania jako barwnik w produktach kosmetycznych w Unii Europejskiej składnik ten musi nosić nazwę CI 77004.. Bentonite ma biały kolor. Cosmetic Ingredient Review: 2003 Panel ekspertów CIR stwierdził, że krzemiany w tym Bentonite są bezpieczne do stosowania w preparatach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Naturalne

Źródła danych

Butyl Lactate

Zobacz