Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kosmetykom pomarańczowy kolor.

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant, bierze udział w neutralizacji wolnych rodników oraz reaktywnych form tlenu. Hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Może poprawiać koloryt skóry. Stosowany w kosmetykach anti-age i samoopalaczach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Beta-karoten jest wymieniony jako CI 40800 i CI 75130 w rozporządzeniu 1223/2009 dotyczącym produktów kosmetycznych i może być stosowany jako środek barwiący we wszystkich kosmetykach. W przypadku stosowania w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała w Unii Europejskiej Beta-karoten musi mieć oznaczenie CI 40800 lub CI 75130. Food and Drug Adminimstration(FDA) wymienia beta-karoten jako barwnik bezpieczny w barwieniu produktów kosmetycznych i spożywczych. FDA włącza beta-karoten do listy bezpośrednich substancji spożywczych ogólnie uznawanych za bezpieczne (GRAS).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, może mieć kilka rodzajów pochodzenia, informacja znajduje się u producenta.

Źródła danych

Ciekawostki

Związek należący do karetonoidów. Jest potencialm barwnikiem roślinnym. Najbardziej aktywny izomer witaminy A

PEG-10 Hydrogenated Castor Oil

Zobacz