Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Stabilizator emulsji, zapobiega jej rozwarstwieniu, w efekcie przedłuża trwałość produktu. Składnik maskujący niepożądany zapach w produkcie.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Działa przeciwzapalnie, łagodzi atopowe zmiany skórne.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Beta-Sitosterol jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review w 2013 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej Beta-Sitosterolu i uznał go za bezpieczny składnik kosmetyczny. Nie wykazał działania podrażniającego lub uczulającego skórę. Zauważono, że ilość fitosterolu zawartego w kosmetykach jest nieistotna w porównaniu do codziennej dawki przyjmowanej wraz z pożywieniem.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

β-sitosterol należy do grupy fitosteroli. Wykazuje podobieństwo do cholesterolu, jednak jest pochodzenia roślinnego.

Palmitoyl Oligopeptide

Zobacz