Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja maskująca. Ze względu na swój aromat, wpływa na walory zapachowe całego produktu kosmetycznego.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca, zmiękcza, wygładza i uelastycznia skórę i włosy. Działa tonizująco, ściągająco oraz oczyszczająco. Ze względu na dużą obecność polifenoli działa również jako antyoksydant, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników na skórę i opóźnia pierwsze oznaki starzenia. Wyciąg z brzozy brodawkowatej cechuję się również właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, antyseptycznymi i przeciwzapalnymi, dlatego zalecany jest do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ekstrakt z brzozy brodawkowatej jest substancją bezpieczną stosowaną w produktach kosmetycznych. Nie istnieją specjalne ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Punica Granatum Seed Oil

Zobacz