Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 Składnik znajduje się w wykazie substancji promieniochronnych dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik VI do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia 10 %. SCIENTIFIC COMMITTEE ON COSMETIC PRODUCTS AND NON-FOOD (SCCNFP) SCCNFP jest zdania, że Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych jako filtr UV przy maksymalnym stężeniu 10%. SCCNFP nie proponuje dalszych ograniczeń ani warunków jego stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate

Zobacz