Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Działa łagodząco, kojąco oraz przeciwzapalnie. Natomiast ze względu na zawartość wielu kwasów tłuszczowych olej poprawia nawilżenie skóry, elastyczność i jędrność. Zawarte garbniki działają ściągająco, przyspieszają procesy gojenia i regenerację naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Borago Officinalis Seed Oil jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych. Bezpieczeństwo oleju zostało ocenione przez panel ekspertów CIR. Olej z nasion ogórecznika został oceniony jako bezpieczny składnik kosmetyków.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Borago Officinalis Seed Oil to olej wytłaczany z nasion ogórecznika. Olej z nasion Borago Officinalis jest stosowany w wielu rodzajach kosmetyków i produktów do higieny osobistej, w tym produktów do kąpieli, makijażu oczu, podkładów, produktów do pielęgnacji skóry i włosów.

Ozokerite

Zobacz