Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftu, nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach. Rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Butyl stearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1985 r. uznał Butyl stearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania. Substancja posiada łagodny potencjał drażniący oraz komedogenny. CIR w 2015 r. na podstawie nowych danych i poprzednich raportów bezpieczeństwa (1985 r., 2005 r.) uznał Butyl stearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. CIR zastrzega, że preparaty powinny być sformułowane tak, aby nie drażniły. Butyl stearate zostały umieszczony przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) na liście substancji aromatyzujących i liście pośrednich dodatków do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

W kosmetykach estry stearynianowe stosuje się najczęściej w preparatach do makijażu oczu, szminkach i produktach do pielęgnacji skóry.

Kunzea Ericoides Leaf Oil

Zobacz