Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Emolient – zostawia na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Substancja natłuszczająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość. W przypadku zastosowania na włosy izoparafina nadaje im połysk i wygładza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
C13-14 Isoparaffin jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: W raporcie z 2012r. CIR uznał składnik za bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. W badaniach wykazano, że izoparafiny nie były uczulające, nawet po wystawieniu skóry na działanie promieni słonecznych. W badaniach nie wykazano działania podrażniającego, uczulającego i mutagennego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, naturalne

Źródła danych

Bentonite

Zobacz