Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kolor produktom kosmetycznym. Adsorbent, substancja pochłaniająca składniki rozpuszczone w fazie wodnej i/lub olejowej. Regulator pH (funkcja buforująca). Substancja wypełniająca, zwiększająca objętość produktu kosmetycznego. Posiada właściwości zmętniające, zmniejsza przezroczystość produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Posiada właściwości rozjaśniające i kryjące (stosowany w produktach do makijażu). Środek ścierający w produktach do pielęgnacji jamy ustnej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Calcium Carbonate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się na liście barwników dopuszczonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. IV, pozycja 124). Calcium Carbonate jest barwnikiem o białym kolorze i numerze CI 77220. Substancja zastosowana w produkcie kosmetycznym musi spełniać wymaganą czystość – zgodnie z dyrektywą Komisji 95/45/WE (E 170). Calcium Carbonate jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized as Safe) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, naturalne

Źródła danych

Propylene Glycol Ricinoleate

Zobacz