Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje charakterystyczny kwiatowy zapach.

Działanie kosmetyczne

Substancja zapachowa, tworzy wyczuwalny przyjemny zapach i/lub maskuje nieprzyjemny zapach. Olejek reguluje pracę gruczołów łojowych, zmniejsza przetłuszczanie się skóry. W preparatach do pielęgnacji skóry głowy, wpływa na ukrwienie, dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów. Zalecany do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cananga Odorata Flower Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Opinia SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety): SCCS w 2012 r. wydał opinię o alergenach zapachowych w produktach kosmetycznych, w której zamieścił Cananga Odorata Flower Oil. Olejek ylangowy posiada potencjał uczulający.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię. Dane z lat 2000-2008 zebrane w sieci informacyjnej oddziałów dermatologii (IVDK – Information Network of Departments of Dermatology) wskazują, że olejek ylangowy jest jednym z najczęściej wywołujących reakcje alergiczne wykrywanych w testach płatkowych.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek ylangowy jest otrzymywany z kwiatów drzewa Cananga odorata (Annonaceae) poprzez destylację z parą wodną. Olejek głównie zawiera alfa pinen, linalol, geraniol, seksfiterpeny, kwasy (m.in. heksanowy, heptanowy, benzoesowy), fenole (eugenol i izoeugenol) Stosowany m.in. w perfumach, kremach, mydłach, a także kosmetykach myjących.

Glyceryl Ricinoleate

Zobacz