Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na konsystencję produktu – stabilizuje emulsje, podwyższa jej lepkość. Składnik plastyfikujący, poprawia właściwości aplikacyjne.

Działanie kosmetyczne

Emolient tłusty. Tworzy na skórze warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę. Nadaje połysk włosom, ułatwia rozczesywanie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Candelilla Cera jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1984 r. dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej wosku i uznał go za bezpieczny składnik kosmetyczny. CIR w 2003 r. w swoim raporcie ponownie ocenił bezpieczeństwo składnika i potwierdził poprzedni wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Candelilla Cera jest żółtobrązowym twardym, kruchym i lśniącym ciałem stałym, ekstrahowanym z powierzchni rośliny Euphorbia cerifera.

PEG-3 Oleamide

Zobacz