Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR przeanalizował dane wskazujące, że glikol kaprylowy był łatwo wchłaniany przez skórę. Dodatkowe badania sugerują, że związek ten jest metabolizowany w skórze, zanim dotrze do krążenia ogólnoustrojowego. Związkek nie jest genotoksyczny. Na podstawie przeanalizowanych danych panel ekspertów CIR ocenił, że glikol kaprylowy jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Glikol kaprylowy jest stosowany w wielu produktach: kremach, balsamach, sztyftach, olejkach oraz jako dodatek w kosmetykach do kąpieli. 

Oryza Sativa Bran Oil

Zobacz