Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja nadająca zapach produktom kosmetycznym, zmniejszająca lub tłumiąca podstawowy zapach produktu kosmetycznego lub surowców.

Działanie kosmetyczne

Wygładza, nabłyszcza, nawilża oraz natłuszcza skórę lub włosy. Użycie substancji kondycjonującej poprawia wygląd skóry lub włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Kapsaicyna może być stosowana w produktach kosmetycznych, nie znajduje się na liście składników objętych ograniczeniami według prawa europejskiego, ale istnieją doniesienia że może powodować podrażnienia skóry (testy CIR).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako substancja powodująca alergię, ale istnieją doniesienia, że substancja może powodować alergię skórne.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kapsaicyna to związek izolowany z ostrej papryki, jest odpowiedzialna za uczucie pieczenia, które występuje podczas jedzenia lub dotykania ostrej papryki. Czysta kapsaicyna nie jest obecnie wykorzystywana w produktach kosmetycznych (2007).

Ceteth-150

Zobacz