Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Barwnik, nadaje brązowy kolor kosmetykom. Składnik maskujący niepożądany zapach w produkcie. Substancja zapachowa.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Caramel jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach jako substancja barwiąca. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Znajduje się na liście barwników dopuszczonych w kosmetykach (zał. IV, pozycja 146). Może być stosowany bez ograniczeń, jeśli czystość jest zgodna z ustaleniami zawartymi w przepisach dotyczących środków spożywczych (dyrektywa Komisji 95/45/WE (E 150ad).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Karmel otrzymuje się przez kontrolowaną obróbkę cieplną węglowodanów spożywczych (cukrów). W czasie rozkładania się cukrów powstaje charakterystyczny karmelowy kolor i smak.

Ammonium Benzoate

Zobacz