Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Bezpieczeństwo oleju z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus Tinctorius) zostało ocenione przez Panel Ekspertów Przeglądu Składników Kosmetycznych (CIR). Panel ekspertów CIR ocenił dane naukowe i stwierdził, że olej z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus Tinctorius) jest bezpieczny jako składnik kosmetyczny. W 2004 r., W ramach zaplanowanej ponownej oceny składników, Panel Ekspertów CIR rozważył dostępne nowe dane dotyczące tego składnika i potwierdził powyższy wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej z nasion krokosza barwierskiego zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy w około 70%

Isostearyl Neopentanoate

Zobacz