Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Zazwyczaj w produktach kosmetycznych wykorzystywane są pochodne celulozy, które pełnią rolę modyfikatorów reologii, czyli są istotnym elementem wpływającym na formę wyrobu, sposób jego aplikacji i parametry sensoryczne. Stabilizują również emulsje i zawiesiny. Wpływają na poprawę rozprowadzania produktu na skórze.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cellulose jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review dokonał przeglądu dostępnej literatury naukowej dotyczącej celulozy i uznał ją za bezpieczny składnik kosmetyczny. Sładniki celulozowe znajdują zastosowanie nie tylko w kosmetykach, ale też w produkcji żywności, środków farmaceutycznych i produktów przemysłowych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Celuloza, naturalny polisacharyd, jest podstawowym składnikiem ściany komórkowej roślin.

CI 40800

Zobacz