Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Woda chabrowa może pełnić funkcję rozpuszczalnika dla pozostałych składników kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca. Wygładza skórę pozostawiając ją gładką w dotyku. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i kojąco, niwelując podrażnienia i obrzęki. Zalecany do pielęgnacji podrażnionych oczu, przyspiesza procesy regeneracyjne skóry. Poprzez bogatą zawartość polifenoli wykazuje działanie antyoksydacyjne. Substancja wzmacniająca naczynia krwionośne, ściągająca, tonizująca.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Woda chabrowa jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia w stosowaniu tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Sodium Laureth Sulfate

Zobacz