Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Cetyl alcohol (alkohol cetylowy) to emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Cetyl alcohol w kosmetykach to emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo Cetearyl Alcohol w kosmetykach

Bezpieczeństwo składnika
Alkohol cetylowy jest składnikiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych. Substancja została przebadana przez ekspertów CIR. Składnik nie jest toksyczny, nie działa uczulająco oraz nie podrażnia skóry. Alkohol cetylowy został uznany przez ekspertów CIR za bezpieczny składnik stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Cetearyl Alcohol

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Cetearyl Alcohol

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Alkohol występujący w olejku eterycznym z rumianku.

Isopropyl Benzoate

Zobacz