Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cetyl myristate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2010 r. na podstawie przeglądu odpowiednich danych i poprzednich raportów oceny bezpieczeństwa uznał Cetyl myristate za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania substancji i wykorzystywanych stężeniach. Substancja może zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania. CIR w 2015 r. przeanalizował nowe dostępne dane o Cetyl myristate i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Mirystynian cetylu może być stosowany w produktach do makijażu oczu, mydłach, detergentach, preparatach do pielęgnacji włosów, paznokci, golenia i innych kosmetykach do pielęgnacji skóry.

Pantothenic Acid

Zobacz