Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

  • Pochłania zanieczyszczenia na skórze, wykazuje właściwości oczyszczające (absorbent).
  • W pastach do zębów pełni funkcję materiału ściernego.
  • Środek zmętniający – dodawany do przezroczystych produktów kosmetycznych, aby uczynić je bardziej nieprzepuszczalnymi dla światła; nadaje czarny kolor produktom kosmetycznym.

Działanie kosmetyczne

Absorbent – pochłania zanieczyszczenia na skórze, wykazuje właściwości oczyszczające. W pastach do zębów pełni funkcję materiału ściernego.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Charcoal Powder jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Składnik jest szczególnie polecany w pielęgnacji cery tłustej, zanieczyszczonej i trądzikowej. Stosowany w maskach do twarzy, mydłach, żelach oczyszczających do mycia twarzy, ale także w produktach do makijażu (pudry sypkie, pudry prasowane). Spotykany w składach kosmetyków dla mężczyzn. Charcoal Powder znalazł zastosowanie jako składnik w czarnych pastach do zębów, pełniąc funkcję materiału ściernego, czyszczącego szkliwo.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Laminaria Hyperborea Extract

Zobacz