Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Ze względu na właściwości higroskopijne (wiąże wodę) może być stosowany jako zagęstnik (wpływa na konsystencję kosmetyku), czyli może powodować wzrost lepkości kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Stosowany w produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Wykazuje duże powinowactwo do keratyny włosów, działa kondycjonująco (zmiękcza i wygładza). W preparatach do twarzy i ciała działa nawilżająco – tworzy na powierzchni naskórka hydrofilowy film, zatrzymujący wodę. Stosowany również w dezodorantach i antyperspirantach jako alternatywna pożywka dla bakterii (hamuje tym samym rozkład potu przez bakterie i zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Chitosan jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia odnośnie stosowania tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Zwierzęce

Źródła danych

Trisodium Ethylenediamine Disuccinate

Zobacz