Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Działanie kosmetyczne

Działanie przeciwdrobnoustrojowe, hamuje rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w produkcie, reguluje mikroflorę naskórka, niweluje niepożądane zapachy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,3% (zał. V, pozycja 50). Cosmetic Ingredient Review w2014 roku w swoim raporcie uznał Chlorphenesin za bezpieczny składnik kosmetyczny. Badania wskazały, że chociaż chloropenezyna jest wchłaniana przez skórę, szybkość wchłaniania jest mniejsza niż szybkość metabolizmu i wydalania związku. Brak działania drażniącego i uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Chlorfenezyna może powodować alergie kontaktowe, jeżeli zostanie zastosowana w stężeniu wyższym niż dopuszczalne stężenie maksymalne. Nie jest potwierdzone jej działanie uczulające, jednak w połączeniu z niektórymi innymi konserwantami może zwiększyć ich potencjał drażniący. Składniki kosmetyków, które mogą powodować alergie dobierane są w odpowiednim stężeniu tak, aby produkt końcowy był bezpieczny do stosowania.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Chloropenezyna jest stosowana w płynach po goleniu, produktach do kąpieli, makijażu, dezodorantach, odżywkach i szamponach do włosów, produktach do pielęgnacji skóry i higieny osobistej.

Sodium C14-16 Olefin Sulfonate

Zobacz