Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik kompozycji zapachowych

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cinnamal stosowany w dozwolonym stężeniu i zgodnie z pozostałymi ograniczeniami jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009: Cinnamal znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III). Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza: — 0,001 % w produkcie niespłukiwanym — 0,01 % w produkcie spłukiwanym. Opinia SCCS: Cinnamal jest często rozpoznanym alergenem przez konsumentów. W opinii SCCS wskazano, że dezodoranty o zapachu alergenów cynamonowych, w realistycznych stężeniach w czasie stosowania, wywołały kontaktowe zapalenie skóry u 89-100% badanych alergików zapachowych. Wyniki tych badań wskazują na znaczne potencjalne działanie alergizujące surowca.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako substancja powodująca alergię, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Aldehyd cynamonowy jest naturalnie występującym związkiem zapachowym występującym w korze cynamonu. Aldehyd cynamonowy może być również produkowany syntetycznie. Cinnamal jest stosowany w niektórych perfumach o słodkich lub owocowych zapachach.

Tetrasodium EDTA

Zobacz