Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Regulator pH (funkcja buforująca). Sekwestrant, reaguje i tworzy kompleksy z jonami metali, które mogą wpływać negatywnie na wygląd i/lub stabilność produktu kosmetycznego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na trwałość kosmetyku. Substancja zapachowa/maskująca, zmniejsza lub tłumi podstawowy zapach lub smak produktu kosmetycznego.

Działanie kosmetyczne

Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu redukuje przebarwienia i rozjaśnia skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Citric acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2014 r. w swoim raporcie uznał Citric acid za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Citric acid wykazał minimalny potencjał drażniący na oczy w stężeniu 10% i lekki potencjał drażniący na oczy w stężeniu 30%. CIR zaznaczył, że chociaż Citric acid można uznać za alfa-hydroksykwas (AHA). CIR uznał, że obawa o zwiększoną wrażliwość na słońce wynikającą ze stosowania produktów zawierających AHA nie dotyczy preparatów zawierających kwas cytrynowy i jego soli oraz estrów ze względu na różnicę w budowie chemicznej substancji. Citric acid jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Peg-10 Olive glyceride

Zobacz