Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie. Stosowany w kosmetykach dla cer tłustych i trądzikowych – zmniejsza łojotok. Wykazuje także właściwości dezodoryzujące, stosowany w produktach do higieny jamy ustnej. Może działać fotouczulająco, stosując olejek należy chronić skórę przed działaniem słońca i promieniowaniem UV.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Należy ograniczyć stosowanie olejku w kosmetykach, które pozostają na skórze – zalecenie IFRA (Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Substancji Zapachowych).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji, jako substancja powodując alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Roślinę głównie uprawia się we Włoszech, a także w Afryce. Posiada cytrusowy zapach oraz gorzki smak. Olejek otrzymywany jest poprzez wyciskanie na zimno owoców.

Avena Sativa (Oat) Bran

Zobacz