Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie oczyszczające i kondycjonujące skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
kosmetycznych. W testach fototoksyczności olejek ten wykazywał niskie ryzyko podrażnień i nie był fototoksyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z kwiatów drzewa pomarańczy gorzkiej poprzez destylację z parą wodną. Głównymi składnikami są linalol i octan linalilu.

Vitis Vinifera Fruit Extract

Zobacz