Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje zapach

Działanie kosmetyczne

Substancja zapachowa, tworzy wyczuwalny przyjemny zapach i/lub maskuje nieprzyjemny zapach. Substancja kondycjonująca, wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, polecany do skóry tłustej oraz trądzikowej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Citrus Limon (Lemon) Peel Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 2019 r. uznał Citrus Limon (Lemon) Peel Oil za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych, gdy są sformułowane jako nieuczulające i niedrażniące oraz nie zawierają więcej niż 0.0015% (15 ppm) 5-methoksypsoralenu (5-MOP), co nie dotyczy preparatów przeznaczonych do spłukiwania. Substancja w niespłukiwanych produktach kosmetycznych jest wykorzystywana w stężeniach: 0.0001-0.5%, w produktach do spłukiwania: 0.0006-0.001%, a w produktach przeznaczonych do rozcieńczania: 0.012%. Opinia IFRA (International Fragrance Association – Międzynarodowe Stowarzyszenie ds. Substancji Zapachowych): IFRA w 2020 r. uznało Citrus Limon (Lemon) Peel Oil za substancję o potencjalnym działaniu uczulającym na skórę. Olejek cytrynowy został umieszczony w zmianie 49 Indeksu Standardów IFRA i na liście Zmienionych Norm Ograniczających IFRA. Limity zastosowania Citrus Limon (Lemon) Peel Oil w gotowym produkcie (%): − Kategoria 1 – produkty aplikowane na usta: 2.0% − Kategoria 2 – produkty aplikowane na skórę pod pachami: 2.0% − Kategoria 3 – produkty aplikowane na twarz/ciało opuszkami palców: 2.0% − Kategoria 4 – produkty posiadające delikatny zapach: 2.0% − Kategoria 5 (5A, 5B, 5C, 5D) – produkty, głównie bez spłukiwania, aplikowane na twarz i ciało za pomocą dłoni: 2.0% − Kategoria 6 – produkty wystawione na kontakt z wargami i jamą ustną: 2.0% − Kategoria 7A – produkty spłukiwane, aplikowane na włosy za pomocą dłoni: brak restrykcji − Kategoria 7B – produkty niespłukiwane, aplikowane na włosy za pomocą dłoni: 2.0% − Kategoria 8 – produkty wystawione na znaczny kontakt z okolicą anogenitalną: 2.0% − Kategoria 9 – produkty, głównie spłukiwane, wystawione na kontakt z rękami i ciałem: brak restrykcji − Kategoria 10A – artykuły gospodarstwa domowego z wyłączeniem produktów w aerozolu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: brak restrykcji − Kategoria 10B – artykuły gospodarstwa domowego w aerozolu/sprayu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: 2.0% − Kategoria 11A – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, bez narażenia na działanie promieniowania UV: brak restrykcji − Kategoria 11B – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, przy potencjalnym narażeniu na działanie promieniowania UV: 2.0% − Kategoria 12 – produkty nieprzeznaczone do bezpośredniego kontaktu ze skórą i nie przenikające na skórę: brak restrykcji. − Kategoria 7B – produkty niespłukiwane, aplikowane na włosy za pomocą dłoni: 2.0% − Kategoria 8 – produkty wystawione na znaczny kontakt z okolicą anogenitalną: 2.0% − Kategoria 9 – produkty, głównie spłukiwane, wystawione na kontakt z rękami i ciałem: brak restrykcji − Kategoria 10A – artykuły gospodarstwa domowego z wyłączeniem produktów w aerozolu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: brak restrykcji − Kategoria 10B – artykuły gospodarstwa domowego w aerozolu/sprayu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: 2.0% − Kategoria 11A – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, bez narażenia na działanie promieniowania UV: brak restrykcji − Kategoria 11B – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, przy potencjalnym narażeniu na działanie promieniowania UV: 2.0% − Kategoria 12 – produkty nieprzeznaczone do bezpośredniego kontaktu ze skórą i nie przenikające na skórę: brak restrykcji .− Kategoria 7B – produkty niespłukiwane, aplikowane na włosy za pomocą dłoni: 2.0% − Kategoria 8 – produkty wystawione na znaczny kontakt z okolicą anogenitalną: 2.0% − Kategoria 9 – produkty, głównie spłukiwane, wystawione na kontakt z rękami i ciałem: brak restrykcji − Kategoria 10A – artykuły gospodarstwa domowego z wyłączeniem produktów w aerozolu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: brak restrykcji − Kategoria 10B – artykuły gospodarstwa domowego w aerozolu/sprayu, w których występuje narażenie na kontakt z rękami: 2.0% − Kategoria 11A – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, bez narażenia na działanie promieniowania UV: brak restrykcji − Kategoria 11B – produkty z przeznaczeniem do kontaktu ze skórą, lecz z minimalnym przenoszeniem zapachu na skórę, przy potencjalnym narażeniu na działanie promieniowania UV: 2.0% − Kategoria 12 – produkty nieprzeznaczone do bezpośredniego kontaktu ze skórą i nie przenikające na skórę: brak restrykcji. Jeżeli w produkcie kosmetycznym stosowane są kombinacje substancji o potencjalnym działaniu fototoksycznym (zwierające furanokumaryny), stężenia składników powinny być odpowiednio zmniejszone, aby ich suma nie przekraczała bezpiecznego poziomu. Ze względu na występowanie ryzyka połknięcia niewielkich ilości substancji zapachowych w produktach kategorii 1 i 6, substancja musi być uznana za bezpieczny składnik aromatyzujący zgodnie z Kodeksem Postępowania IOFI (International Organization of the Flavor Industry). Citrus Limon (Lemon) Peel Oil jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności, dlatego spełnia powyższy warunek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach REACH wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Cytryny są obecnie szeroko uprawiane w tropikach i subtropikach. Sok z cytryny zawiera około 5% kwasu cytrynowego, który nadaje im cierpki smak.

Aspartic Acid

Zobacz