Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach. Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji (emulsja to forma fizykochemiczna, której przykładem w preparatach kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy, lotiony), czyli połączenie fazy wodnej z fazą olejową.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany na skórę w stanie czystym może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Bezpiecznie stosowany jako składnik kosmetyczny. Bezpieczeństwo Cocoglycerides zostało ocenione przez ekspertów CIR. Połknięcie oleju kokosowego i uwodornionego oleju kokosowego nie jest toksyczne. Żadna z ocenianych substancji nie powodowała podrażnienia skóry ani oczu. Nie zgłoszono działania uczulającego. Eksperci CIR stwierdzili, że mieszanina monoglicerydów oleju kokosowego można bezpiecznie stosować jako składniki kosmetyczne.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej kokosowy, kwas kokosowy I alkohol kokosowy są stosowane jako pośrednie dodatki do żywności jako środki przeciwpieniące w produkcji papieru I tekstury używanej do pakowania żywności.

p-Aminophenol

Zobacz