Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje lub hamuje zapach kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, a także rozgrzewające.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek kolendrowy jest składnikiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych bez ograniczeń.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z owoców kolendry siewnej, poprzez destylację z parą wodną. Roślina uprawiana jest w Europie, Azji, Afryce i Ameryce Północnej. Głównym składnikiem olejku jest linalol.

Calcium Citrate

Zobacz