Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – zmniejsza lepkość produktu, zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Może pełnić funkcje rozpuszczalnika.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy – nie powoduje efektu „tłuszczenia” – tworzenia lepkiej, tłustej warstwy na powierzchni skóry. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza i wygładza. Efekt jest krótkotrwały, ponieważ Cyclopentasiloxane jest związkiem lotnym i po kilku godzinach odparowuje z powierzchni skóry lub włosów. Dlatego Cyclopentasiloxane nie powoduje obciążenia włosów, nawet cienkich i delikatnych. Wykazuje działanie antystatyczne, zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cyclopentasiloxane jest składnikiem bezpiecznie stosowanym w produktach kosmetycznych. Bezpieczeństwo stosowania silikonów zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS). Silikony nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Mogą być stosowane w kosmetykach i są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Cyclopentasiloxane po 31 stycznia 2020 r. ze względu na kwestie związane z uwalnianiem do środowiska może być stosowany w stężeniu do 0,1 % w produkcie kosmetycznym spłukiwanym wodą (np. szampony, żele pod prysznic).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Ograniczenie w stosowaniu składnika (maksymalne stężenie 0,1% w kosmetykach spłukiwanych), wynika z klasyfikacji zgodnie z legislacją chemiczną (rozporządzenie 1907/2006/WE, REACH), jako substancja bardzo trwała i wykazująca bardzo dużą zdolność do bioakumulacji w środowisku (vPvB).

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Należy do silikonów lotnych, po pewnym czasie samoistnie wyparowuje z miejsca aplikacji.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Paraffinum liquidum/Mineral Oil

Zobacz