Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Ulega łatwemu utlenianiu, dlatego olejek powinno przechowywać się w lodówce. Wykazuje silne działanie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek lemongrasowy jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek lemongrasowy inaczej zwany olejkiem palczatki cytrynowej. Roślina rośnie w Indiach. Otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną. Głównym jego składnikiem jest citral.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Ceteth-23

Zobacz