Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie antyseptyczne. Stosowany w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek palmarozowy jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek otrzymywany z palczatki indyjskiej poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie dziko w Indiach i na Jawie, Głównymi składnikami olejku są geraniol i jego octan.

Acrylates/Aminoacrylates/C10-30 Alkyl PEG-20 Itaconate Copolymer

Zobacz