Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach.

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny, działa antyseptycznie i dezodoryzująco, a także bakteriostatycznie. Stosowany w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek cytronelowy jawajski jest składniekiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną trawy uprawianej na Jawie. Roślina jest uprawiana w różnych krajach Azji. Wydajność olejku zależy od warunków, w których roślina jest uprawiana. Głównymi składnikami olejku jest citronellol i geraniol.

Xanthan Gum

Zobacz