Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Zapobiega rozwarstwianiu się faz w trakcie przechowywania produktu.

Działanie kosmetyczne

Glukozyd decylowy w kosmetykach to substancja myjąca, łagodnie usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja zwilżająca, ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo Decyl glucoside

Bezpieczeństwo składnika
Decyl glucoside jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2013 r. uznał Decyl glucoside za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach (w produktach niespłukiwanych: 0.002-2%, w produktach do spłukiwania: 0.3-33%, w produktach przeznaczonych do rozcieńczenia: 0.5-1%). CIR zastrzega, że preparaty powinny być tak sformułowane, aby nie drażniły. Alkilopoliglukozydy (grupa związków, do której należy glukozyd decylowy) mogą zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Glukozyd decylowy może być stosowany w produktach dla niemowląt. Wykorzystywany jest w preparatach do kąpieli, czyszczenia, pielęgnacji skóry, w kosmetykach do makijażu oczu i produktach do pielęgnacji włosów, w tym w farbach do włosów.

Arginine

Zobacz