Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów przez cały okres trwałości podany na opakowaniu produktu. Chroni kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem). Zabezpiecza przez zmianą konsystencji, zapachu i koloru preparatu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Dehydroacetic Acid jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach jako substancja konserwująca. Dehydroacetic Acid wymieniony jest załączniku VI (substancje konserwujące, dozwolone w produktach kosmetycznych) rozporządzenia 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych. Jest dopuszczony do stosowania w maksymalnym stężeniu 0,6% wyrażonym jako kwas i jest zabroniony produktach aerozolowych (sprayach). CIR w 1985 r. w swoim raporcie uznał dehydroacetic acid za bezpieczny składnik kosmetyczny. Ocenił, że jest skutecznym środkiem konserwującym w niskich stężeniach w optymalnym zakresie pH od 2 do 4. CIR w 2006 r. przeanalizował nowe dostępne dane o kwasie dehydrooctowym i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H302). Substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Dehydroacetic acid jest zaakceptowany przez instytucje certyfikujące (m.in. Ecocert, COSMOS) do stosowania w kosmetykach naturalnych.

HC Yellow No. 2

Zobacz