Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach, np. kompozycji zapachowych. Plastyfikator w kosmetykach kolorowych – nadaje elastyczność, zapobiega ich kruszeniu, dzięki czemu ułatwia również rozprowadzanie.

Działanie kosmetyczne

Emolient suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające). Powstały film kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Diethylhexyl Adipate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że kwasy dikarboksylowe i ich sole oraz estry kwasów dikarboksylowych (w tym Diethylhexyl Adipate) są bezpieczne w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

PEG-20 Almond Glycerides

Zobacz