Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja pianotwórcza i stabilizująca pianę w kosmetykach myjących.

Działanie kosmetyczne

Bardzo łagodny dla skóry surfaktant – posiada właściwości myjące, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Składnik stosowany w celu łagodzenia ewentualnego działania drażniącego wywołanego przez anionowe substancje powierzchniowo czynne jak np. Sodium Laureth Sulfate. Substancja kondycjonująca włosy – poprawia wygląd włosów, ułatwia rozczesywanie, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk i elastyczność.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Disodium Cocoamphodiacetate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Centaurea Cyanus Flower Extract

Zobacz